Strender i fare på grunn av økningen i atmosfærisk CO2

Utsiktene til sanddyner og strender kan snart forandres på grunn av økningen av karbondioksidutslipp i atmosfæren, som allerede er en viktig faktor i de pågående klimaendringene. Resultatene er resultatet av en studie som er koordinert av Institutt for studier av antropiske virkninger og bærekraft i marinemiljøer av Nasjonalt forskningsråd (CNR-IAS) i Oristano, utført i samarbeid med Ca ‘Foscari University of Venice. Forskningen, publisert i tidsskriftet Climatic Change, analyserte kjedereaksjonen av effekter på havmiljøet utløst av økningen i CO2, og estimerte at fra nå til 2100 kunne akkumuleringen av sediment ved basen av Middelhavsdynesystemet falle med 31% , med erosjon av strender og økt risiko for flom. Case-studien analysert av forskerne var Bay of San Giovanni, langs Sinis-halvøya på Sardinia.

«Langt fra elvens munn kan dune-stranden-systemer helt eller delvis dannes av karbonat-sediment produsert av marine økosystemer, for eksempel undergravene i Posidonia Oceanica,» forklarer Simone Simeone, CNR-lasforsker og koordinator for studien. «Disse sedimentene kan oppløses av havets økende surhet, ifølge nyere studier, i slutten av århundret kan den marine pH-verdien ha falt med 0,4 enheter. Det som forårsaker surgjøring av havene, som det er kjent, er at stigende nivå av karbondioksid i atmosfæren. »

Forskningen har vist at effektene av dette fenomenet kan forvride den sedimentære balansen i et stranddynesystem. «Vi har funnet ut at en betydelig mengde av sedimentet som danner stranddynesystemet består av restene av organismer som er sårbare for effekten av forsuring. En reduksjon i pH kan betydelig påvirke forekomsten av disse organismer i marine økosystemer og dermed redusere karbonat sediment, «legger Simeone.

Imidlertid vil selv neddykkede sedimenter være i fare. «Vi har å gjøre med» grunnlaget «for stranddynesystemet, hvis sedimentære balanse kan bli forstyrret. Noen strender som gradvis vokser eller stabile miljøer kan bli til ødeleggende miljøer. Videre viser denne undersøkelsen at effekten av forsuring på stranddynesystemet, kombinert med forventet økning i havnivå, vil resultere i ytterligere tilbaketrekking av strandlinjen, samt økning i uønskede effekter av flom, «konkluderer Emanuela Molinaroli, professor i geomorfologi og sedimentologi for avdelingen av miljøvitenskap, informatikk og statistikk av Ca ‘Foscari.

Legg igjen en kommentar